Cotte

Cotte

onsdag 15 oktober 2014

Tunna vantar i bruten mosstickning med två färger


Det blev restgarn över på sockarna Next Level så jag knåpade ihop ett par matchande basvantar! De blev smidiga och tunna och kommer att passa som mildvädersvantar eller undervantar när det blir riktigt kallt!

Ursprungsmönstret till sockarna var Handepandes Broken Seed Stitch Socks som jag stickade i Regia sockgarn Angora Merino (vitt) och Easyknits "oh em gee #00007" (flerfärgat med korta färgrapporter). 

Beskrivning till vantarna
Lägg upp 60m på stickor 2mm (för mindre -normalstora damhänder rekommenderas 56m eller att sticka hela vantarna på st 2mm!) och sticka resårstickning *2r, 2a* i 6cm, därefter en lettisk fläta Tack för beskrivningen Clara Falk! (flätan kan hoppas över).
 
Byt till st 2½mm och minska 1m. Vad jag kommit fram till är att maskantalet bör vara ojämnt när man rundstickar just "Broken seed stitch/Bruten mosstickning med två färger-mönstret", då slipper man sömmen i sidan och övergången mellan varven blir därmed helt osynlig. En förutsättning för detta är att man vid garnbytet lägger garnet man just avslutat varvet med till höger och plockar upp den färg man ska sticka med från vänster utan att korsa trådarna! Det är enklare än det ser ut i skrift!Fortsätt med mönstret till hålet för tummen, ca 6-7cm. Sticka 20m (gäller vänster vante, på höger vante stickas 30m) sätt 10 m på en tråd och lägg upp 10 nya m löst bakom. Detta gör att det är lättare att prova vanten efterhand (jämfört med en instickad tråd!). Fortsätt till lillfingernagelns topp. 

Vantens topp:  59m är inte delbart på två, det löses med 1m mindre på insidan, d.v.s tumsidan. Intagningarna görs vart annat varv och med 4 slätstickade m emellan i var sida av vanten. Intagningarna görs mot de 4 slätstickade m genom att 2m stickas samman rätt på ena sidan och på andra sidan (av de 4) görs en ödhpt (=lyft 1m, nästa stickas och den lyfta lyfts över den stickade). Intagningarna fortsätter till 11 m återstår, sticka samman 2 och 2 m och dra garnet genom resterande maskor.
Ett försök att visa intagningar och de slätstickade m vid toppen, sett från sidan!

Tumme:  Sticka de 10m från tråden, plocka upp 2m i sidan, 9m från vantkroppen och 2 i andra sidan. Här kan det vara lite klurigt att få till maskorna så de stämmer men utgå från de 10m från tråden och låt resten av m (insidan tummen) få anpassa sig till mönstret på de 10m! Sticka till önskad längd, avsluta med att sticka samman maskorna 2 och 2 till 3-4m återstår, dra garnet igenom och fäst!Lägg gärna upp en bild på dina färdiga vantar på Ravelry!

2 kommentarer:

  1. Vilka fina :) hur mkt garn gick åt? Har ett nystan av en färg å mkt an den andra. Dock tjockare garn så fundera på å testa göra dom med större stickor. :)

    SvaraRadera
  2. Hej Trixiyo, tyvärr såg jag din kommentar först nu. Garnmängden är helt beroende av vilket garn det är. Förslagsvis kan du söka på Ravelry på just det garn du har och se om någon annan använt det till vantar ( fliken "Yarns" sedan "Projects"). Har du tur har stickaren skrivit ut den garnmängd som gått åt. Mina vantar väger knappt 30g/vante, de är stickade i sockgarn.

    SvaraRadera