Cotte

Cotte

måndag 19 januari 2015

Att vända på kuttingen! Sockar med kilhäl fast upp och ner och tå-upp!

Sockar stickade från tån med vänd kilhäl


Hälen sedd bakifrån


Det kan vara lite klurigt att sticka sockar från tån och upp och veta exakt när hälen ska påbörjas. Så läste jag ett tips någonstans på facebook om att göra en kilhäl men sticka den upp och ner. 
Som jag tolkade det skulle det bli så att hällappen stickas först och hamnar under hälen. Hältaket (den lilla del där de förkortade varven stickas) hamnar där det brukar sitta och avslutningsvis plockas maskor upp och kilen stickas nerifrån och upp, nästan på vanligt vis. 

Hur blev det då? Jo, det blev bra! 
Till testningen använde jag självrandande Regia Color 6-fädig/6ply och rundsticka 3,25mm. Garnet har en mellangrovlek för att vara sockgarn och det verkar fungera det också. 

För den som är intresserad och vill testa att "vända på kuttingen" följer här lite tips! 

Så här gjorde jag för storlek 39-40 och garn i mellangrovlek: 
Uppläggning med Judits Magic Cast On 20m
Öka vart annat varv till 48m, 
Slätsticking av fotdelen till den är knappt 7cm kortare än hela fotens längd. Tips: jämför med en socka som sitter bra.

"Underhällapp" på halva maskantalet i 7cm. Tips: Sticka även första och sista m aviga på de aviga varven och räta på de räta varven för att få en mjuk men ändå tät kant att senare plocka upp maskor i. (Garnet ska vara något spänt och inte slacka vid vändningarna).
Därefter ett hältak med förkortade varv (17 m före första vändning) och 1 minskning varje varv


Plocka upp 18m längs var sida på hällappen. Sticka 1 v. Minska 1m i var sida vart annat varv till 48m återstår.






Forsätt i resår 2r, 2a till önskad längd.

Avmaskning i resår: Elastisk avmaskning Helen Rush kan uppfattas hålla garnet i "fel" hand vilket man kan bortse från och hålla det i vänster hand! Principen är att *flytta tillbaka maskan från höger sticka till vänster sticka och sticka samman de 2 första m på vänster sticka*. upprepa *-*. När de aviga m stickas hamnar garnet på stickningens framsida mellan maskorna och det är helt i sin ordning och bara att sticka genom båda på en gång, avigt! (Länken är kanske lättare förstå!)


lördag 10 januari 2015

Vantarna Evy & nästa projekt

Här kommer en länk till beskrivningen på vantarna Evy. Beskrivningen är gratis för er som vill prova på att sticka dem!

Så lite tips och bakgrund!
Ett klassiskt tips för att få ett jämnare resultat vid flerfärgsstickning är att bestämma vilket garn som hålls framför det andra där garnerna löper över vänster pekfinger/långfinger. Vitsen är att behålla platsen på färgerna under hela stickningen. Jag valde att ha mönsterfärgen längst fram. Byter garnerna plats kommer mönstret uppfattas som ojämnt stickat.  Lite svårt att beskriva men erfarenheten har visat att det stämmer!

Varför vantar i merino? Ja, dels för att det är mjukt och inte sticks och dels för att jag tycker det är lurigt att sticka större plagg i Drops merino då det gärna töjer sig, slutligen för att mina nystan legat i garnförrådet ett bra tag utan att jag kommit på vad de ska användas till.

För att minska risken att de töjer sig stickades vantarna på tunnare stickor än vad som är brukligt och efter att ha använt vantarna ett tag verkar det fungera som planerat, de har inte töjt sig!

I beskrivningen är vantarna stickade i dubbelt Babymerino. De svart/ljusgrå är stickade i Drops Big Merino som bottenfärg. Big Merino är dubbelt så tjockt därför använde jag enkelt garn och det var något enklare att sticka med då garnet håller ihop bättre. Det är inte lika många meter på ett nystan Big Merino vilket innebär att det går åt mer garn viktmässigt, ganska exakt 100g i bottenfärgen jämfört med 80g i Babymerino.

Nästa projekt
är en beskrivning på en kofta i flerfärgsstickning, jag kan inte visa bild ännu men det kommer! Till den beskrivningen skulle jag gärna vilja ha någon eller några som teststickar och är du intresserad får du gärna höra av dig via mail: berghfors(snabel-a)hotmail.com eller skriva i kommentarsfältet här på bloggen. Koftan, som heter "Sydkoster" stickas uppifrån och ner och klipps sedan upp, garnet är Rauma 2-trådig ull i åtta färger och stickor 3 & 3,5mm. Är du intresserad av att bli teststickare blir jag glad om du hör av dig!



torsdag 8 januari 2015

Vanten Evy & stickcafé på Cafe Flora

Vanten Evy teststickas!



Nu är vi vänner igen Mr Excel, Mr Word och jag! Alla länkar fungerar som de ska och för tillfället teststickas efter vad som borde bli den färdiga beskrivningen. Vanten har också fått ett namn, den tillägnas min mor som heter Evy och jag tror de passar henne då de är mjuka, varma och lite lagom diskreta. Under morgondagen blir förhoppningsvis den grå/svarta versionen klar och beskrivningen kan publiceras! Återkommer om det!

Vårvinterns stickcaféer på Café Flora i Ljungskile börjar 15 januari kl 17.30-20. Vi ses även den 5 och 26 februari samt 19 mars, samma tid vid varje tillfälle! 
På önskelistan står bl. a. workshop med skuggstickning men vi bestämmer mer när vi ses första gången! Alla är Välkomna, både ni som varit med tidigare och nya stickare!

lördag 3 januari 2015

Nya vantar & Koftefest i Trondheim!

Nya vantar!


Nya vantar stickade i dubbelt babymerinogarn (Drops) och mindre storlek på stickorna än vad som vanligtvis rekommenderas. Den mindre storleken på stickorna gör att de sitter åt precis lagom både runt handleden och runt fingrarna, det gillar jag! 

För tillfället för jag en liten strid med "Mr Exel och Mr Word" men så snart vi lyckas komma överens om hur filen ska se ut lägger jag en blänkare här och vantmönstret kommer att kunna laddas ner via Ravelry! Det kan laddas ner nu, Länk här!






Koftefesten i Trondheim!

Nu är jag anmäld, har bokat flyg och boende till "Den store koftefesten i Trondheim" 24-26 april. Det ska bli riktigt spännande men troligtvis en liten utmaning språkmässigt! Nu tänker jag att stickning är universell och det finns otroligt mycket att lära från andra. Tidigare har jag provat på workshops i Peking och i London och det fungerade därmed borde även norska fungera hyfsat!

När jag stickade "Next Year in Lerwick" och "Haukelikofta" och visade upp dem i "Koftegruppa" en Facebook-grupp, fick jag en invitation att bli med på den stora koftefesten och tyckte det lät kul. (Koftegruppa kan rekommenderas för den som är intresserad av norska koftor och mönster. De har ett stort arkiv med mönster från hela Norge, en riktig kulturskatt).

Detaljerat program till Koftefesten kommer nu i januari. Men för den som är intresserad och är med på FB finns en grupp med mer information om eventet, den heter: "Vi som skal på Koftefest i Trondheim 24.-26. april 2015". Gruppen är sluten men det är lätt att bli medlem och många (660) följer gruppen, troligtvis för att få ytterligare info innan de bestämmer sig för om de vill delta eller inte. 

Det ska också bli intressant att besöka Trondheim, en stad jag inte har varit i förut men som jag inbillar mig är riktigt vacker och gärna vill se!

Häng gärna på om du är intresserad och har möjlighet! Hör  i så fall gärna av dig, det vore kul om vi blir fler från Sverige!