Cotte

Cotte

torsdag 27 november 2014

Blingbling! Novembersockar med pärlor på skaften

Så har jag varit en tripp till Peking och på vägen dit och hem passade jag på att sticka! Det gick alldeles utmärkt att ta med en rundsticka 2½mm med metalltippar på Air China, i alla fall vid de tillfällen jag flög. I reserv hade jag en uppsättning korta strumpstickor i trä, undanstoppade i pennfacket och även de passerade säkerhetskontrollen utan problem! 




På flygresan fick jag stickat klart de flerfärgade sockarna och knåpade ihop en beskrivning. Mönstret heter Blingbling och finns att ladda ner via Ravelry. Här är länken för den som är intresserad!

Tittar man på nära håll ger de små pärlorna ett lite flärdfullt intryck runt smalbenen, kanske lite oväntat på just sockar?!


 


Nu är det hög tid ta tag i de två projekten jag tänker följa framgent, dels Jul med Tålamodspåsen och dels Dödergöks & Stickameras uppifrån och ner koft-KAL. Båda ska bli kul att ge sig i kast med! 

tisdag 11 november 2014

Latifolia & Simon

I helgen var jag på mitt allra första besök i Umeå, Sticka Sveriges stickförening hade tillsammans med Björkstickorna ordnat en lokalgruppsträff. Det var två inspirerande och trevliga dagar samtidigt som det blev en hel del stickat både där och på dit- och hemresan! 

Latifolia 

Först ut är vantarna i merionull.


Tori Seierstad som gjort mönstret till tröjan Next Year in Lerwick har en fb-grupp, Torirot design, där hon lottade ut vant- och möss-mönstret Latifolia, (blå länk). Tävlingen gick ut på att man skulle föreslå lämpliga färger, jag föreslog cyklamen och marinblått och vann!!!

Tummar tillhör mindre upphetsande detaljer att sticka, därför experimenterade jag genom att sticka dem redan när det var dags sätta tummens maskor på en tråd, d.v.s innan jag stickade själva kroppen på vanten. Jag stickade tummarna på strumpstickor och lät de övriga maskorna "vila" på rundstickan under tiden. 

Det var lite krångligare än vanligt men samtidigt var det väldigt bra för jag kunde prova vanten efterhand på ett helt annat sätt och när jag väl nått toppen var vantarna färdiga! 
Jag ska testa ytterligare någon gång men så här långt kan jag tänka mig att rekommendera sticksättet för den som vill prova på något lite annorlunda! Jag gjorde lite andra justeringar också och de har jag beskrivit här.

Sjalen Simon

Nästa resestickning som nu är klar är sjalen Simon/ Simon shawl, konstruerad av Karin Julenius, gratismönster på svenska finns här . Sjalen är stickad i skuggstickning och det var kul att prova på. Alla räta varv är bara rätstickade och på de aviga varven upprepas 10 räta och 10 aviga med viss förskjutning mellan varven. Sjalen är stickad som ett U och "svängarna" får man till med hjälp av förkortade varv där garnet snos om nästa maska innan man vänder. 
Sjalen är stickad i en ull/ bambublandning och kanske kan den passa som julklapp till någon av herrarna i min omgivning, vi får se!

Framifrån syns inte ränderna alls men från sidan kan man skönja dem! Jag fick ta några bilder för att de skulle framträda så som de gör! 

 
(Kamerans snodd i nederkant ;-) )




Kofta på korrespondens!

Ja så har jag anmält mig till en brevkurs som kommer pågå under de mörkaste månaderna, november till januari! En "koftkal"

Stickamera, i samarbete med Dödergök startar en Knit -A-Long (länk till anmälan) som kommer innehålla tips och förslag på hur en personanpassad uppifrån och ner-stickad kofta formas! 

Koftor har jag stickat på detta sätt tidigare men förhoppningen är att det alltid går att lära sig något nytt. Dödergöks sockutmaning tidigare i år var inspirerande att följa och förhoppningen är att "koftkalen" blir lika stimulerande! 

torsdag 6 november 2014

En färg i taget, igen!



Här kommer ytterligare förslag (det förra var bruten mosstickning) på stickat där man stickar med bara en färg i taget! Flerfärgat garn (med korta färgrapporter) varvat med enfärgat i en kontrastfärg och lyfta maskor bildar ett mönster som gör att slutresultatet ser mer avancerat ut än det i själva verket är! 


                                                 Maskantalet ska vara delbart med 4!


För övrigt är det ett vanligt mönster för tumvantar (här) med en lite annorlunda avmaskning vid toppen. Avmaskningen följer de lyfta maskorna genom att de 3r m mellan de lyfta maskorna minskas i tre omgångar. 
Minska genom att 2r stickas samman mellan de lyfta m varvet runt, första gången efter stickningen/arbetet passerat lillfingertoppen, upprepa efter ca 2cm och avslutningsvis efter ytterligare 2cm då den sista rätstickade m mellan de lyfta maskorna stickas samman med den lyfta m.
Därefter stickas 2 & 2 m samman på nästa v. Avsluta genom att dra tråden genom resterande m och fäst!  På tummens topp avmaskas när stickningen passerat hela tummens längd och genom att maskorna stickas samman 2 & 2 till 4 m återstår, dra tråden genom maskorna och fäst! 

Sticksättet med lyfta maskor är absolut inget nypåfunnet utan finns återgivet i många grundläggande stickböcker, men för dessa vantar inspirerades jag av ett engelskt sockmönster, Prism av Jaya Srikrishnan, som finns på Ravelry och här är länken för den som är intresserad!