Cotte

Cotte

onsdag 10 februari 2016

Bryggsegling & stickning

Bryggsegling med Hurtigruten

Så hände det som aldrig händer. Norrmännen säger: Ska man skicka något och verkligen veta att det kommer fram är Hurtigruten det enda rätta.

Men se motortrubbel, som var större än rederiet från början förutsåg, gjorde att en fullbelagd båt låg vid kaj i Bergen i tre dagar. Japaner, Tyskar, Kanadensare, Amerikaner och knappt 50 glada "strikkedamer" (ja det var inte en enda man med i vår grupp) levde och bodde flott på Finnmarken.Avfärden flyttades fram några timmar i taget men på dag två meddelade Hurtigruten att de dessvärre måste ställa in turen. De skulle ordna och betala flyg hem och samtliga resenärer får alla pengar tillbaka, alternativet som erbjöds var att vänta in nästa båt och förskjuta resan. Jag valde att åka hem då workshopparna, studiebesöken och föredragen ombord var en del av det jag ville ha med mig och de skulle inte genomföras på den senare turen. Resebyrån Reisecompaniet lovade ordna en ny stickresa till hösten så nu har jag den att se fram emot istället. Länk till resebyrån (De har andra stickresor för den som är intresserad, bl a en till Färöarna och en till Island i april).

Hillesvåg
Under väntetiden fixade Hurtigruten en specialutflykt till Hillesvåg ullvarefabrikk för oss strikkedamer, det blev ett uppskattat inslag. Länk till deras hemsida.

Här fick vi höra om historiken kring företaget som funnits i fyra generationer och en guidad tur runt hela fabriken. Allt från ullsortering, till kardning, spinning och färgning, det var intressant. Besöket avslutades i deras garnbutik och det var inte fel det heller! Tvåtrådig ull och lite annat fint garn fick följa med!

Kardflor

Förgarn

Färgning

Manuell knytning och "snoing" till härvor


Del av torkrummet

Kontrollstation, oreda i härvan eller mer än en (synlig) knut och härvan sorterades bort och såldes billigt.

Lite av garnlagret.

Hemresan
Det visade sig att tre av resenärerna i vår grupp själva driver garnaffärer på olika plaster i Norge. En är Angela och hon har butik i Gressvik, som ligger strax utanför Fredrikstad. På hemväg från Oslo gjorde Lena (mitt nyfunna resesällskap!) och jag en liten extrasväng in om hennes butik Flamingo garn & hobby och det var väl värt besväret. Vilken garnaffär, ett riktigt brett utbud, den butiken kan jag rekommendera! Det blev mer norskt garn bl a från Rauma (det var tur då studiebesöket på Raumafabriken aldrig blev av). Länk till butiken Flamingogarn.


Om jag summerar fyra dagar i Norge är jag mycket nöjd. Med mig hem har jag norskt garn, jag har haft nöjet och träffat flera nya stickvänner, bryggseglat i Bergen ombord på ett riktigt fint skepp med fantastiskt god mat och en synnerligen lyxig koj! Ändå har jag pengar kvar att spendera på en ny tripp!

Men nu blir det stickning, två nya koftor är på gång (smygtitt kommer snart)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar