Cotte

Cotte

måndag 30 juni 2014

Stickat skärp

Lite nördig får man vara! Jag ville sticka något jag inte gjort förut så jag inventerade klädkammaren och hittade ett lämpligt spänne på en av makens livremmar (som inte används :-). Det var som gjort för att bli ett skärp till mina vita jeans! Efter att ha provat flera sticktekniker kom jag fram till följande mönster:


Skärpet Duga

Garn: 100% polyester av typ persiennsnöre eller annat garn som är stumt och helt oelastiskt. Hårdtvinnat garn t.ex tjockare merceriserat bomullgarn, mattvarp eller plastsnöre skulle säkert fungera det också.

Stickor: rundsticka 3mm 80cm och en strumpsticka nr3

Maskantalet kan enkelt varieras för att stämma med spännets bredd. Förslagsvis ökas 2 eller 4m på mittendelen av mönstervarven som mosstickas.

Lägg upp 8+8 m genom att vira garnet växelvis om de båda sticktopparna på rundstickan.
Dra igenom stickan närmast dig. Börja sticka på maskorna på bakre stickan och låt de främre vila (de ska användas för att fästa stickningen runt spännet).
V1: Lyft 1m, 7 r
V2: Lyft 1m, 7 a
Upprepa V1 & 2 till lappen är ca 4 cm.

Flytta över de vilande 8 m på en lös sticka. 
Trä igenom spännets pinne i mitten av arbetet, vik in/trä igenom lappens uppläggningsvarv + den lösa stickan så stickningen täcker spännets bakdel. Kontrollera nu att spännets framsida hamnar på rätsidan av stickningen!
På nästa v stickas uppläggningsmaskorna från den lösa stickan samman med m på rundstickan, det blir 8 m på rundstickan och mösterstickningen kan börja.

Mönsterstickning:
V1: (rätsidan) Lyft 2m med garnet framför maskorna, 1r, 1a, 1r, 1a, 2r
V2: Lyft 2m med garnet bakom maskorna, 1a, 1r, 1a, 1r, 2a

Upprepa mönsterstickningen till önskad lägd. Sträck stickningen ordentligt vid mätning!

Avsluta med att från rätsidan lyfta 2m, sticka 2+2m tillsammans avigt, 2r, vänd
Sticka 2m tillsammans 3ggr = 3m återstår, trä garnet igenom dessa och fäst.

Lös hälla: Lägg upp 3m sticka slätstickning,  lyft första m varje v, fortsätt till längden passar runt skärpet. Sy ihop de 3 m med uppläggningsvarvet och trä hällan på skärpet.

1 kommentar: