Cotte

Cotte

lördag 12 mars 2016

Påsksprudla och Vårflora

Äntligen står våren för dörren och påsken närmar sig!

Vad är då mer passande att pynta med än färgglada påskkärringar eller som jag valt att kalla dem, påskladies?!
Under stickcaféerna i Ljungskile har diverse påskpynt producerats de senaste åren. Vi håller till på Café Flora. Därav namnet på den ena påskladyn och granne med caféet ligger kläd- och inredningsbutiken Sprudla som fått ge namn åt den andra.
Beskrivningen har anpassats till stickare med varierande förkunskaper och min förhoppning har varit att den ska förmedla lite tips, f a till den som inte är en alltför avancerad stickare! 


Beskrivningen innehåller en enklare lady, Påsksprudlaoch en lite mer avancerad lady med namnet Vårflora.


Flora har en kant längst ner på klänningen med en lettisk fläta och en spetsunderkjol.
 (lite suddig bild ser jag ;-) )

Runt midjan har en lite annorlunda teknik använts som kallas estnisk kedja. Här hamnar maskorna på tvärs jämfört med resten av stickningen och det ger en trevlig detalj samtidigt som man kan prova på tekniken. Tänk bara på att spänna garnet!


I beskrivningen finns också ett annorlunda sätt att sticka ett slätstickat knapphål på. Det är en vidareutveckling av att sticka knapphål över ett varv så det blir snyggt både i över- och underkant på rätsidan. Denna del är lite knepig att beskriva i text och kanske lägger jag upp en video framöver för att beskriva just det fiffiga med knapphålet lite tydligare. 
Stickor 4 eller 4,5mm och garn i grovleken "Bulky". Jag har använt Sandnes Fritidsgarn och Viking Hobbygarn. Alternativ är att ta 2-trådigt ullgarn dubbelt eller det garn som finns i restgarnskorgen.
Hatt, klänning, ben och ärmar kan kombineras fritt och efter önskad svårighetsgrad. Det är bara att låta fantasin flöda! Utöver garn till klänning och hatt behövs lite garn i ansiktsfärg, valfri hårfärg och om man vill göra en spetsunderkjol behövs några meter tunt vitt garn. Därtill lite fyllning/stoppning till huvudet (jag köpte en kudde på Ikea för 7kr och den räcker till fler huvud än jag kommer att sticka!), stark tråd, pärlor till eventuella halsband och blompinne om ladyn ska ha en kvast!   
Här är länken till beskrivningen som laddas ner gratis från Ravelry Om du skriver ut den på papper går det utmärkt att skriva ut 2 sidor/ark, textstorleken är väl tilltagen! 

Lycka till 

Glad Påsk!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar