Cotte

Cotte

lördag 26 mars 2016

Stickning och handleder

Det här inlägget har hamnat här på grund av min okunskap om att lägga in videoklipp på facebook. 

Filmerna ingår i ett svar på frågan hur kan man sticka för att minimera värk i handleder men sticksättet jag beskriver kan fungera även för de som har känningar från armbågar och axlar. De hänger ju liksom ihop!

För 15 år sedan bröt jag handleden. Underarm och hand var gipsade under en längre tidsperiod än vad som kan räknas som uthärdligt för en inbiten stickare. Följden blev att jag försökte komma runt problemet och började sticka på sättet jag visar i första klippet där jag stickar slätstickning fram och tillbaka. Det tar lite längre tid men resultatet blev lika bra.  

Andra filmklippet visar hur jag stickar räta maskor på rundsticka med minimala handrörelser (och hur jag skyddar höger pekfingertopp från stickskador). Detta är det sticksätt jag föredrar och använder mest.

Vad jag glömmer säga och visa i filmerna är att det är bra att hålla armbågarna så nära kroppen som möjligt (utan att spänna sig) och att underarmarna ska ha stöd. Jag stickar oftast sittandes i en fåtölj med hög rygg, minimal nackkudde och med armstöd i en höjd som gör att jag inte höjer axlarna när underarmarna vilar på dem. 
Får man inte till det kan en kudde under vardera armbåge/underarm fungera bra det också. Det ska vara bekvämt när man stickar! Men viktigast är att man känner efter och är ärlig. Gör det ont är det dags att avbryta och göra något annat en stund.Här har ljudet försvunnit men filmen inleds med att jag stickar några aviga maskor där pekfingertråden fångas lite annorlunda. På det räta varvet hänger maskbågarna åt andra hållet än som är vanligt och man får fånga maskan som ska stickas rät i den bakre maskbågen, och låta den glida av!I denna filmen försöker jag förklara hur maskorna matas fram på stickan genom att man tar tag med tumme och pekfinger om vänster stickas topp och håller emot samtidigt som maskorna som står på tur att stickas matas fram med vänster hand. När man stickar hjälper man maska efter maska att glida av på vanligt sätt men med så små rörelser som möjligt.

När jag nu ändå är inne på det där med stickteknik vill jag lägga till att det är en fördel om rundstickan är helt rak i hela metalldelen och att kabeln är riktigt mjuk. Äldre rundstickor har oftast en böj strax innan kabeln börjar och plastkablarna har ofta en egen vilja som går ut på att så mycket som möjligt behålla sitt krusidull. 

I mitt tycke är långa rundstickor, minst 80 men gärna 100cm långa att föredra för att få till rejäla "loopar" vid Magic Loop, som för övrigt är det sticksätt jag använder så ofta det bara är möjligt, ja även när jag stickar fingrarna på fingervantar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar